Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Почти всяка втора пенсия е инвалидна

20% от разходите на НОИ са за такъв вид пенсии

Снимка: БГНЕС

Инвалидните пенсии са един отдушник, в който хората с ниски доходи и пенсии търсят начин да си увеличат доходите. Почти всяка втора пенсия е инвалидна. 20% от разходите на НОИ са за такъв вид пенсии. Не може те да бъдат източникът на повишаване на доходите. Нормалното е инвалидните пенсии да бъдат насочени към хората с увреждания. В социалната политика и в модела, който се предлага, е заложено повишаване средствата за пансионери.


Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“  вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той заяви, че целта не е сумата за инвалидни пенсии да бъде намалена и допълни:

Целта е така да се направят механизмите, че хората с инвалидизация в трудоспособна възраст да бъдат насочени към професии, в които те могат да бъдат полезни. Това е практиката в европейските страни. Допълнителните доходи, свързани с различни заболявания, трябва да бъдат доставяни по друг път, а не чрез инвалидните пенсии. С промяната затягаме възможностите за злоупотреби на хора, които не са инвалиди.

Като причина за небалансираната осигурителна система, Калфин отчете  политическите решения през годините:

Осигурителните и пенсионните модели са дългосрочни и в тях влизат макроикономическите и демографските модели, това, което няма как да влезе в тях е политическият риск и политическите решения. Осигурителната и пенсионната система не е балансирана днес, както е мислена през 2000-ната година,  заради политическите решения, случили се през тези години.

Целта, според министъра, е социалната система да бъде стабилна в дългосрочен план:

Ние целим запазване на структурата на пенсионната система, но да променим параметрите така, че те да са дългосрочни и от всяко следващо правителство да има минимални изменения. Системата трябва да се направи поносима за хората и да се опитаме да спазим дългосрочно политиките.

Той коментира, че несъгласието на работодателите за увеличение на осигурителните ставки е принципен въпрос за тях, но Калфин подчерта, че за 1000 лева осигурителен доход работодателите трябва да платят по 3 лева повече на месец.

Министърът призова всички институции, бизнеса и синдикатите да поемат личен ангажимент и принос към промените в пенсионната система. Калфин заяви, че е нормално да има минимална възраст за пенсиониране и е нормално да има разделение, свързано с условията на труд:

Ако работиш рискова работа, с риск за здравето и живота, би трябвало да имаш по-висока пенсия. Ако работиш в канцелария, то ти работиш като всеки друг български гражданин и не е нормално да получаваш по-висока категория.

Тези, които са априори против всичко, което се предлага и искат да се запази сегашната система, то те гарантират мизерни пенсии на хората. Призовавам всички партийни групи в НС да потърсим съгласие по основните елементи на тези промени. Не вярвам това да се случи.

Казусът с принудителното пенсиониране той коментира така:

От миналата година в българското законодателство съществува текст, според който човек няма нужда да напусне работа, за да се пенсионира и може да продължи да работи. Преценката е на работодателя дали да задържи пенсионирания служител.

Калфин заяви, че подкрепя хората с увреждания и обясни защо не е излязъл да поговори с родителите на деца с увреждания по време на организирания от тях протест в петък:

Аз съм  съпричастен към проблемите им, но, за да има нормален диалог, той не може да се води с викове и в присъствието на хиляди хора. Необходимо е да има представителство и бързо да се вземат мерки.

Министърът каза още, че е против "съкращенията на калпак“ и съобщи, че с новия проект, който се стартира, ще се подобрят услугите и те ще се направят на "едно гише“. Очаква се до 1,5-2 години услугите да са по-близо до хората.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна