Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за дъжд е обявен в 12 области в страната

| обновено на 06.04.15 в 07:30
Снимка: Радио Шумен

Оранжев код заради очаквани валежи от дъжд е обявен за днес в дванайсет области на страната - Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Това означава, че времето е опасно и са възможни по-рядко случващи се метеорологични явления.

Жълт код за сняг и дъжд е обявен в пет области - Враца, Монтана, Ловеч, София-област и София, а само за дъжд - в останалите области в страната.

Тази сутрин е активирано оперативното звено на Министерството на околната среда и водите. То ще работи 24 часа, включително в почивни и празнични дни. Целта е да се минимизира рискът от наводнения и да се предприемат конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните корита и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.

От министерството предупредиха, че днес се очаква покачване на нивата на реките. С повишено внимание се следи водосборът на река Тунджа. Очакват се повишения във водосборите и на Марица, Арда, Места и Струма, както и на реките в Дунавския басейн.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна