Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балъков предпочел „Щутгарт“ пред „Барселона“

Красимир Балъков
Снимка: БГНЕС

Красимир Балъков призна, че е бил много близо до трансфер в „Барселона“ след Световното първенство по футбол в САЩ през 1994-та година. Треньорът на „Литекс“ направи разкритието в интервю за португалския вестник „О Жого“. По това време Балъков бе голямата звезда на „Спортинг“ (Лисабон) и интерес към него са имали някои от най-големите клубове в Европа.

Сделката с „Барселона“ обаче е отпаднала, тъй като каталунците взели в последния момент под наем румънската легенда Георге Хаджи, а малко след това Балъков подписва с „Щутгарт“.

Една малка страна сме като Португалия. Играхме на полуфинал, а след това играхме за третото място, което е много важно в нашата кариера. За мен нашата генерация от 1994-та година направи нещо невероятно. Изградихме добро име за българския футбол. Имахме добри играчи, но за нас най-важното нещо беше отборът. Това е най-силният отбор в историята на България, заяви Красимир Балъков.

„Барселона“?.“ Барселона“ взе под наем Хаджи. Знаете как се случват нещата във футбола, не мога да кажа какво се случи точно. Беше бизнес. Аз все още играех в „Спортинг“, когато към мен проявиха интерес от страна на „Барселона“, „Байерн“, „Айнтрахт“ (Франкфурт) и „Щутгарт“. „Щутгарт“ бе много настоятелен за моя подпис и оказа голям натиск на „Спортинг“. „Щутгарт“ бе много настоятелен. Показаха повече от другите отбори, че ме искат, каза още Балъков.

Всичко се случи след Световното първенство през 1994-та година. След това от „Спортинг“ заминах за „Щутгарт“. Сделката с „Барселона“ или „Байерн“ нямаше как да стане лесно, а „Щутгарт“ настоя, опита всичко и аз реших да отида там. С „Байерн“ и „Барселона“ бе необходимо повече време за преговори. Знаете как се получиха нещата с Фиго пет години по-късно. Беше време да отида другаде. Беше време да опитам нещо друго във футбола, завърши треньорът на „Литекс“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна