Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Лукарски:

Фирмите ще връщат до 25% от помощта по ОП "Иновации и конкурентоспособност" при неефективни проекти

Снимка: БУЛФОТО
От 5 до 25% от безвъзмездната финансова помощ по ОП "Иновации и конкурентоспособност" ще трябва да връщат фирмите, ако проектите им не са ефективни. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. В понеделник бяха представени критериите за кандидатстване по първата процедура  "Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия". Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 150 млн. евро:

Индикаторите за изпълнение на даден проект ще бъдат четири и спрямо тях ще се изисква възстановяване от 5 до 25% от стойността на помощта, обясни Ивелина Пенева от Европейския фонд за конкурентоспособност:

Това не бива да се възприема като санкция, а напротив, като поощряване на кандидатите да се чувстват обвързани със стойностите, които те са предвидили в бизнес плана, става въпрос за четири показателя -  вътрешна норма на възвръщаемост, увеличаване на приходите от износ, повишаване на производството и повишаване на ефективността на разходите.

Според министър Лукарски, оценяването на проектите ще става по количествено измерими критерии и така се гарантира липсата на субективизъм:

За първи път имаме количествено измерими критерии за сметка на качествени такива, които въвеждаха субективизъм в миналия период. Дори вече имаме обратна информация от страна на консултанти, които са недоволни от това, че субективизмът е сведен до минимум.

Фирми, които са печелили европейско финансиране в предишния програмен период, ще получават по-малко точки в сравнение с новите кандидати:

Идеята е, като вземете един път грант за съответни машини, вече да си развиете бизнеса, така че той да може да произвежда и следващите машини и съоръжения вече да си ги купите с печалбата от това, за което Европа ви е подпомогнала. Едни и същи фирми не трябва да разчитат само и единствено на европейско финансиране, допълни министърът.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна