Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Понятието "лекарска грешка" не е най-точният термин

Снимка: Радио Шумен


Д-р Мария Петрова - юрист, управител на  кантора по медицинско право, коментира в предаването "Хоризонт до обед", че доверието между пациенти и лекари е нарушено. Лекарите работят в много несигурна среда, не познават регламентите, не познават нормативната уредба, в която работят, това е недостатък на медицинското образование, защото в медицинските университети се изучава всичко друго, не и медицинско право. От друга страна, пациентите стават все повече. Лекарите са интелигентни хора, но са много неразбрано съсловие, те не търсят правата си, колкото правото им дава възможност. Аз не съветвам клиентите си, независимо дали са лекари или пациенти, да търсят медийно внимание. Това не помага за откриване на истината или за разрешаване на определен казус.
Понятието "лекарска грешка" не е най-правилният термин. По-точно е да се каже "лоша медицинска практика".  Далеч съм от мисълта, че медининските служители във формата на вина биха увредили когото и да било.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.