Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Москов със специално обръщение към лекарите

Снимка: БГНЕС

В специално обръщение към лекарите, във връзка със Световния ден на здравето, министърът на здравеопазването Петър Москов заявява, че познава ситуацията, в която работят, и целта на правителството е да промени това.

Познавам непоносимостта на ситуацията, в която системата изисква от вас да сте първо търговци и после лекари, а пациентите ви обвиняват за това. Знам тежестта на бронята на цинизма, с която заменяме общественото уважение към професията – уважение, отнето от социалистическо или монетарно доктринерство, вменяващо ни ролята на интелектуални пролетарии, работещи на норма. Факт е, че за кадърните лекари и сестри оставането в България е икономически нелогично, на инат или като знак на почит към поколенията на нашите учители. Разписаната цел на правителството е да промени това, се казва в обръщението.

Целта е да променим системата така, че пациентите да бъдат доволни от получаваните услуги, да имат доверие в лекарите си, да живеят по-дълго в добро здраве, да им бъде гарантирано европейско здравеопазване, добавя министърът на здравеопазването.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна