Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари излязоха на протест в Деня на здравето

Някои лекари смятат обаче, че организиран протест от "днес за утре“ е безсмислен и не се присъединиха към него

| обновено на 07.04.15 в 17:10
Снимка: БГНЕС

Лекари от частни и общински болници ще излязат на протест на днешния си професионален празник - Световния ден на здравето. Причината за протеста е новата методика за финансиране на лечебните заведения, която лимитира разходите им за месеца спрямо миналогодишните. Смяната е част от реформата на Министерството на здравеопазването в работата на НЗОК. Лекарите се опасяват, че новата методика може да доведе до фалити на някои лечебни заведения.

От Пациентски организации "Заедно с теб" разпространиха изявление до медиите, в което заявяват, че не подкрепят протеста, защото трябва да се даде шанс Министерството на здравеопазването да проведе предлаганите реформи. От неправителствената организация се мотивират с факта, че по цял свят има плановост в приемане на пациентите и че изчакването за операции, когато заболяването позволява, не би застрашило пациентските права.

Директорът на болница "Иван Рилски" д-р  Дечо Дечев  коментира в "Преди всички" организирания за днес символичен лекарски протест. Според него причината само част от болниците да протестират е, че през изминалите две години част от лечебните заведения са получавали свръхфинансиране, резултатите от което се виждат сега: Резултатът, който виждате в момента от лошото управление на Националната каса през последните две години - някои болници "плуваха" в бюджет, други продължаваха да спазват правилата, които Националната каса определяше. А сега се намаляват парите еднакво на всички. Новата методика за финансиране на болниците ще доведе до това част от пациентите да плащат от джоба си.

Според д-р Кирил Еленски, който е зам.-председател на Българския лекарски съюз, тази методика е била единственият вариант за ограничаване на преразхода в болниците. Еленски припомни, че заявката на правителството е тази година бюджетът на Касата да не се актуализира и да не се покриват евентуални дефицити. Според него обаче тази заявка няма как да бъде изпълнена: Лично моето мнение е, че самата идея за такъв тип регулации не е добра, а методиката е лош инструмент за лоши цели. В последните години се наложи практиката да бъдат заплащани сумите за отчетена дейност.

В символичния протест се включиха и част от лекарите в Бургас.

Новите правила ще ощетят както лечебните заведения, така и пациентите, заяви доктор Бойко Миразчийски - член на Българската болнична асоциация и управител на една от частните болници в града:

Всичките бюджети, които ни бяха връчени на всички болници, ние си ги получихме. Бюджетите са намалени драстично. Има болници, на които бюджетите са намалени с 20 до 30 процента. Говоря за бюджетите за цялата година, а и оттам за отделни конкретни месеци. Това ощетява колегите, ощетява и пациентите, защото според тази методика няма да има изплащане на надлимитна дейност, както досега беше през другите години.

Лекарите от Гоце Делчев подкрепят символичния протест на колегите си от страната. Близо 40 са хронично болните пациенти , които са на хемодиализа в местната болница. Клиничната пътека за тях е животоспасяваща и е равносилно на убийство тя да бъде лимитирана, каза управителят на здравното заведение д-р Мария Радойкова :

Някъде месечно не ни достигат около 20 хил. лева за да направим диализа на всички болни. При нас се диализират 38 пациенти и от нашия район, тоест четирите общини, които обслужваме, но имаме пациенти и от Доспатския район. Няма как да намалим броя диализи на болните, тъй като това за тях е животоспасяващо. Аз съм написала писма и се надявам и Регионалната каса в Благоевград и Надзорният съвет на Националната каса да промени специално и на първо време методиката за финансиране на пациентите, поставени на хемодиализа. Вече получихме един дефицит за месец март на клинични пътеки, на клинични процедури в размер на 92 хил. лева надлимитна дейност, което, ако така продължи тази тенденция, ще бъде пагубно за лечебното заведение.


Лекарите, както и целият медицински персонал подкрепя протеста на колегите си, но заради  десетките спешни случаи не могат да си позволят да спрат работа.
Свиленградската болница също подкрепя протеста на общинските и частните болници срещу новата методика за финансиране, но лекарите няма да слагат лентички. Болницата обслужва пациенти от Свиленград, Ивайловград, Тополовград, Любимец и бежанци от лагера в Пъстрогор. 92,3% от пациентите, преминали през лечебницата, са лекувани по спешност. В Харманли и Димитровград също подкрепят протеста символично.

От Многопрофилната болница в Бургас обявиха, че няма да се включат в протеста.

Лекарите и медицинският персонал на Силистренската болница отбелязаха професионалния си празник не с протест, а със символично засаждане на дръвчета в двора на здравното заведение. Медиците обаче не спестиха критиките си към управляващите заради промените във финансирането на болниците.

Лекарите от болниците в Стара Загора не се присъединиха към символичния протест.

Не протестират и лекарите от общинската болница в Казанлък. Нейният управител доктор Кети Маналова заяви за "Хоризонт“, че подобен протест, организиран от "днес за утре“ е безсмислен. По думите й,  вече втори месец тя и нейните колеги протестират ярко, звучно и открито срещу бюджета на болницата, определен от Районната здравноосигурителна каса, който е 83% от миналогодишния. Методиката на Касата, доктор Манолова определи като механична, а историческият принцип като неработещ и подвеждащ. Миналата година общинската болница в Казанлък е била 6 месеца в ремонт, което предопределя драстичното намаление на бюджета за тази година.

На символичен протест срещу парите за болнично лечение, определени от касата в деня на своя професионален празник излязоха лекарите от общинската болница в Чирпан.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна