Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнителният директор на AES – България: Ще изплатим на 100% задълженията си към "Мини Марица-изток"

Уговорката е за пълно изплащане на забавените задължения, които НЕК има към AES

Оливие Маркет
Снимка: БГНЕС
Имаме напълно валиден договор за изкупуването на енергията, но в същото време осъзнаваме, че българският енергиен сектор минава през сериозна криза. Ние сме дългосрочен инвеститор, който иска да бъде част от решението на структурните трудности в енергетиката и приветстваме мерките, които правителството взема в тази насока.

Това каза в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Оливие Маркет – изпълнителен директор на AES – България, по повод договореното намаление на изкупните цени на електроенергията от ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово". Съгласно споразумението АЕS ще намали цената си за разполагаемост с 14%. Маркет подчерта, че цената за крайния клиент се определя не от АЕS, а от КЕВР:

Чрез това решение ние се опитваме да гарантираме финансовата стабилност на НЕК, която е изключително важна. На първо място, уговорката е за пълно изплащане на забавените задължения, които НЕК има към нас. Нашето решение до голяма степен влияе положително върху финансовото състояние на НЕК и ние се надяваме, че нейното стабилизиране ще позволи нормалното разплащане в системата в бъдеще.

АЕS ще изплати на 100% задълженията си към "Мини Марица-изток", категоричен е Маркет, който потвърди, че това е заложено в условията по споразумението. Компанията ще е в състояние да погаси задълженията си, когато получи парите си от НЕК, допълни той и поясни:

Разбира се, ние сме се договорили, че, ако условията, заложени в нашето споразумение, не се спазват, очевидно е, че изпълнението на предоговорения договор няма да влезе в сила. Както беше съобщено и днес, от тук нататък предстои още много работа по координацията на това споразумение.

Промените в договора за дългосрочно изкупуване тепърва трябва да бъдат "облечени в правна форма", сподели Маркет, който подчерта, че с работата ще се заемат юристи и на двете страни – AES и НЕК. Бордът на директорите на AES също трябва да одобри споразумението. Освен това и банките-кредитори на проекта също трябва да дадат одобрение.

Без да съм абсолютно сигурен, струва ми се, че споразумението от българска страна трябва да получи одобрение и от регулаторната комисия.

Цената на произвежданата от AES eнергия отразява и факта, че това е най-модерната, най-новата, най-екологичносъобразната централа в Българя, подчерта Маркет.

Интервюто на Юлияна Корнажева с Оливие Маркет можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна