Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Станков: Голяма е нуждата от стратегия за устойчиво развитие на земеделието

проф. Иван Станков
Снимка: БГНЕС

Подкрепям фермерите, знам, че проблемите са прекалено много, но и г-н Бойко Борисов има известни основания за това да критикува и да посочва, че земеделските площи не се използват ефективно. Това е така.

Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" заместник-председателят на парламентарната комисия по земеделие проф. Иван Станков  Около 80% от плодовете и зеленчуците на българския пазар са вносни. Същото важи за около 60% от месото и около 50% от млякото, каза той и припомни, че в началото на прехода ликвидационните съвети са върнали домашните животни на хората в началото на зимата. Така стопаните, които са нямали готовност да ги отглеждат, са се принудили да ги заколят.

По повод оповестената от АБВ Национална стратегия за устойчиво развитие на земеделието в България, Станков коментира, че в нея се предлага "една по-нормална структура". Структурата на производството е нарушена.

Вече съм казвал, че имаме един светъл лъч – зърнопроизводството и производството на маслодайни култури, но силно занижено е производството на плодове и зеленчуци. За да ги има, ние трябва да възстановим напоителната система. За да ги има фуражните култури, трябва да обезпечим животновъдите. Те също трябва да бъдат на поливни площи. Ето, няма ги предпоставките. Точно това казваме ние, какво трябва да се направи последователно – първа стъпка, втора стъпка, трета.

Имаме около 4 дка използваема площ на човек от населението, докато в Холандия е около 1,2 дка, а в Белгия – около 1,3 дка, но произвеждат двойно повече от нас на единица площ, тъй като са обезпечени с всичко необходимо, изтъкна ученият.

Нуждата от такава стратегия е голяма, изтъкна Станков, който изрази надежда разумът да надделее и документът да бъде приет, като изтъкна, че в стратегията се предложени приложни неща.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Иван Станков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени