Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Московски: Няма да има студени, мръсни и закъсняващи влакове за великденските празници

Снимка: БГНЕС


11 000 допълнителни места за пътуващите във влаковете за великденските празници обяви в предаването "Преди всички" министърът на транспорта Ивайло Московски.
След въвеждането на тол системата за тарифиране на превози ще има групи от хора или видове товари, за които железопътният транспорт ще бъде по-изгоден, каза той.
Намерението за закриване на жп линии Московски коментира така: Закриването е много крайна мярка, говорим за въвеждане на алтернатива в подвижния състав. За тези линии, където няма пътникопоток, е по-изгодно да платим целогодишно такси на някой човек да се вози, отколкото да реализираме разходи по инфраструктурата. Идеята ни е да преговаряме с общините, където има такава възможност, да проявят съпричастие към държавната компания и да изградим някакъв вид пулове.
В лошия вариант ще се консервира жп линия, няма да се демонтира. Вбъдеще, ако има друг интерес, развие се като туристическа област, ще се използва. Предвижда се и изграждане на нова железопътна линия, която ще свърже летище Бургас с града. Не разбирам желанието на хората, където няма пътници - да се движи влак, при положение, че същите тези хора плащат разходи чрез данъците си. До есента трябва да е абсолютно ясно какво ще правим.

Две компании ще бъдат санкционирани с отнемане на лиценз и над 30 акта са съставени, съобщи  министър Московски. Санкциите са за претоварване на камионите, превозващи дървен материал.
Старият проблем на превозвачите с преминаване на границата с Турция и към днешна дата няма устойчиво решение. Направил съм две срещи с турския посланик, запознат е с казуса, имах среща и с министъра. Предложих пълна либерализация на транспорта между двете страни. Не ни отказаха, казаха, че ще го обмислят. Но в момента Турция няма министър на транспорта, защото по регламент, преди избори, министърът на транспорта е извън правителството.
За обявеното намерение да се даде летище София на концесия Московски обясни: В този сектор предимно използваме европейските фондове. Ако се стигне до концесия на летище София, ще се съгласува с ЕК.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна