Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Димитров: Предлаганите промени в изборното право от Патриотичния фронт са прекрасна рецепта за хаос в изборния ден

Снимка: Дневник

Промени в изборното законодателство до края на тази сесия на парламента, т.е. до юни месец,  не са прекалено късни, каза политологът Димитър Димитров в интервю за предаването „12+3“ по повод на предложенията за промени в изборното право, внесени от Патриотичния фронт.

Идеите на Патриотичния фронт не са докрай домислени и в основата на проблема е това, че се приема, че активното избирателно право е равно на наличието на постоянен адрес. Такова нещо няма
как да бъде реализирано. /…/ Впечатли ме това, че се разчита на българската местна администрация да прави списъците по заявления, които всеки сам ще направи. Така освен, че ще бъдат изчистени всички „мъртви души“ в тези списъци, ще отпаднат и всички, които не стигнат до тази местна администрация, които са около 1 милион, защото не пребивават на територията на страната. Няма как това да мине през здравомислеща оценка, да не говорим за Конституционния съд. Ако има 1 милион граждани извън страна и ги поканите до 35 дни преди изборите да дойдат и да уредят това свое избирателно право, вие всъщност въвеждате ценз и ако смисълът на промените в изборния закон е да се създадат такива предварителни условия, за да активирате свое избирателно право, с голяма доза е вероятността това никога да не се случи, добави той.

Според Димитров това предложение на Патриотичния фронт няма да намери подкрепата на народните представители.

Това е една прекрасна рецепта за хаос в изборния ден, заключи политологът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна