Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Тихолова: Българите нямаме нагласата, че на Великден се случва нещо важно

Тихолова: Интернет не предлага устойчивостта във възпитаването на традицията

Снимка: БГНЕС

Интернет не възпитава. Той предлага информация, той предлага възможностите „на една ръка разстояние“ да сме от всякаква новинарска динамика, но той не предлага устойчивостта във възпитаването на традицията, каза етнографът Десислава Тихолова в интервю за предаването „Преди всички“.

Според етнографът, за много от българите, традициите и каноните на църквата за Великден изглеждат остарели, чужди и нехарактерни: Нямаме и опорството по някакъв начин да си задаваме въпроси. Ние не очакваме чудото на Възкресението, защото обикалянето на църквата символизира търсенето на Исус Христос. Това е мигът, в който човек се чувства напуснат, изоставен, но в един момент, огънят от небето ще съобщи, че се е случило за пореден път. Ние не само че не искаме да отидем до гроба, за да изпълним традицията, а почти нямаме и нагласата, че нещо важно ще се случва. Ние имаме нагласата, че имаме една атракция, която колкото повече хора участват в нея, толкова по-добре е преминала.

Тихилова посочи, че в други европейски държави на летищата се осигурява коридор за самолета с огъня от Божи гроб: Ако нашата църква все пак реши, че осигуряването на подобен коридор и на подобна динамика и бързина в доставянето на огъня е толкова важна, защо се колебае по отношение на религиозното възпитание в училищата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени