Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Израел критикуват решението на Русия да отмени ембаргото за доставка на комплексите С-300 за армията на Иран

| обновено на 14.04.15 в 08:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел осъди решението на Русия да отмени ембаргото за доставка на зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Високопоставен източник от руското правителство споделя също, че е започнала доставката на зърно, оборудване и строителни материали, срещу които Иран изнася петрол.

В началото на месеца Израел критикува постигнатото между Великите сили и Иран рамково споразумение за ядрената програма на Ислямската република. Израелският министър на разузнаването Ювал Щайниц излезе с комюнике, в което се казва, че икономическият растеж, който ще последва от вдигането на санкциите, ще бъда използван от режима в Техеран, за да се въоръжи.

Съединените щати разкритикуваха решението на Русия. Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери изрази безпокойство в телефонен разговор с руския мининистър на външните работи Сергей Лавров. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест коментира, че решението на Русия да започне с Иран размяна на стоки срещу петрол, също може да породи тревога. Ърнест допусна възможността за налагане на санкции на руската федерация заради бартерното споразумение с Ислямската република, но уточни, че засега няма взето решение по въпроса. Говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф изрази увереност, че решението няма да наруши единството на шестте световни сили в преговорите с Иран за ядрената му програма.

Американското министерство на отбраната разкритикува възможните доставки на руски С-300 на Иран, съобщава Франс прес. От своя страна Иран приветства решението. Според министъра на отбраната това може да помогне за трайно гарантиране на сигурността в Близкия изток и за засилване на сътрудничеството между Иран и Русия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна