Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излез от „филма“ и превърни проблема в умение – това е промяна

Снимка: chudno.org

Всеки е чувал, че „проблемите са, за да се решават“, но назидателното менторство едва ли е помогнало някому. Фокусирането в един проблем и приемането му като статична пречка, а не като процес, са чести причини за невъзможността да го преодолеем. Mнoгo пo-лecнo e дa paзвивaмe yмeния, oтĸoлĸoтo дa пpeoдoлявaмe пpoблeми. Πpeoдoлявaнeтo им ce cвъpзвa c нeщo тeжĸo и мъчитeлнo, а в няĸoи cлyчaи изглежда дopи нeвъзмoжнo. Зa cмeтĸa нa тoвa paзвивaнeтo нa yмeния e пpиcъщo нa xopaтa, пишат на достъпен, разбран, а и доста забавен език, в началото на една от темите си, авторите на първия безплатен онлайн наръчник с добри практики за постигане, поддържане и повишаване на психическото здраве.
Наръчникът съдържа конкретни методи и техники за разпознаване и управление на емоциите, за поставяне на „умни“ цели, фокусирани към решения, за справяне със стреса и негативните модели на мислене . Как да излезем от „филма“, който често сами си създаваме? Ние съвременните хора, губим елементарния навик да наблюдаваме и разбираме това, което ни казва собственото тяло, чрез реакциите му в различни ситуации, казва Андрей Ганев, а колегата му Даниел Троев добавя, че същото умение е необходимо, за да следим и посоките на мисълта, онзи вътрешен диалог, който водим със себе си и създава нагласите ни и способността ни за преценка, авторефлексия и поведение. Младите психолози и обучители са част от екипа на сдружение „Чудно“.
Те стартират социална кампания за психично здраве - защото нуждата от информация е голяма, проблемите много, а по собствените им думи - „не е необходимо да ни е тежко, непрекъснато“. Защото всеки може да създаде собствената си реалност, и да контролира умело своя живот. „Управлението на промяната е лесна“ - опонират те на внушенията, че неуспехът е логична граница, но и акцентират върху необходимостта от професионално напътствие за изправилите се пред тежки изпитания.
В рамките на социалната кампания „Психично здраве“, психолозите от сдружение „Чудно“ провеждат също и безплатни консултации. Как да живеем в самоконтрол? Да се справим със стреса и трудностите в ежедневието, за да постигнем  желана промяна? Чуйте разговора с Андрей Ганев и Даниел Троев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна