Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Грозев: Очаквана беше кандидатурата на Хилaри Клинтън за президент на САЩ

Снимка: БГНЕС

Абсолютно очаквана беше кандидатурата на Хилaри Клинтън за президент на САЩ на изборите през 2016 година. Шансовете ѝ за спечелване на кандидатурата на Демократическата партия са много големи. Това е кандидатурата на елита в партията. След като тя през 2008 година избра първия афроамериканец президент на САЩ, със сигурност би желала да избере и първата жена. Това каза за "Хоризонт", в предаването "12+3" доц. Константин Грозев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски":

Относително рано обаче се случи обявяването на кандидатурата ѝ. Решено е, че 10-те месеца са ѝ необходими за налагане на желания образ – жена американка, от средната класа, готова да направи необходимото, за да покаже, че е част от народа.

За негативите, които е натрупала Хилaри Клинтън, доц. Грозев коментира:

Тя натрупа негативи по отношение на външната си политика и заради чисто стилови елементи – отдалечеността ѝ, както и обвързаността на фамилията с корпоративна Америка. Както се казва - на семейство Клинтън всичко им е позволено.

Възрастта ще ѝ бъде проблем, защото тя наближава 70. Ще се получи сблъсък между едни по-млади и енергични американци и представителите на една оформяща се като политическа династия в Америка - фамилия Клинтън.

Има доста скандали около нея, свързани с дейността ѝ във фондация "Клинтън", когато тя получи средства от ислямистки среди.

За стремежа ѝ да бъде близо до избирателите, той каза: Тя е друг човек, друг кандидат, а не онзи от 2008 година, когато стъпвайки като опонент на Джордж Буш, когато работеше по традиционните канали – чрез тежки новинарски студия, вестници. Сега тя е тръгнала с миниван да обикаля САЩ. Вчера, минавайки през родния си щат Илинойс, тя влезе в ресторант за бързо хранене, поръча си и никой не разбра, че това е тя.

Коментара на доц. Константин Грозев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени