Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министър Петров:

Възложихме на ВМЗ-Сопот програма за производствени реорганизации, структурни промени и мерки за повишаване на сигурността

Снимка: БГНЕС

Любен Петров, заместник-министър на икономиката, заяви в предаването "Преди всички", че на ръководството на ВМЗ-Сопот е възложена програма за производствени реорганизации. 

В момента, в който следствените органи и прокуратурата приключат огледите и изземането на доказателствата от площадката в Иганово, по най-бързия начин да бъде възстановено производството. Второто е подготовка на структурни промени и реорганизация на ВМЗ във връзка с новите договори, които има. Третото е мерки за повишаване на сигурността на площадките в Иганово и всички складове и безопасността на труда. Това, което искаме, е да бъдат предотвратени подобни инциденти в бъдеще. Ние, като принципал, сме длъжни да предвидим и да засилим сигурността и да се направи така, че производството да върви бързо. Факт е, че към момента ВМЗ започва да се възстановява от една дълга криза. Има договори, има поръчки и такива инциденти крият опасност от срив на ВМЗ и ние сме длъжни това да бъде предотвратено. От предишния инцидент фирмите и контрагентите няма да претендират за неустойки, защото разбират каква е ситуацията. Възложил съм до петък да бъде направен доклад с цялостен преглед на договорите, срокът за изпълнение. Към момента са изчислени загубите от неработенето през месец април са около 11 милиона и половина лева. Това са неполучени приходи, защото не могат да се изпълнят поръчките. ВМЗ има застраховка и по отношение на унищожената продукция, застраховката я покрива 100 процента. Докато не приключат следствените действия, и застрахователите не могат да кажат коя от клаузите е валидна. Искам да уверя, че във ВМЗ върви пълна данъчна проверка и не би трябвало да се заметат и скрият следи. Тази проверка е планирана преди инцидентите. Много частни български фирми държат продукция в складовете на ВМЗ. Това са най-добрите складове в България. Тъй като дълги години ВМЗ нямаше дейност, частни фирми взимаха складове под наем. 

Интервюто на Таня Милушева с Любен Петров можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна