Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната участва в отбелязването на 70-ата годишнина от Дравската епопея

| обновено на 16.04.15 в 15:08
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев е на посещение в Унгария, за да участва във възпоменателното отбелязване на 70-ата годишнина от Дравската епопея. В състава на българската делегация, водена от министъра на отбраната, са включени близо 120 ветерани и представители на военно-патриотичните съюзи.

Преди 70 години край река Драва на унгарска територия се водят едни от най-епичните и кървави боеве в последната фаза на Втората световна война, в която се включва и България, на страната на антихитлеритската коалиция. Общият брой на загиналите военнослужещи от Първа българска армия в Унгария е 3 370 души. Най-голямото българско военно гробище в Унгария се намира в южната част на страната, в град Харкан, където се съхраняват тленните останки на 1 439 наши сънародници. За това в Харкан се проведе възпоменателна церемония и панихида за загиналите български войни.

Церемонията в Харкан започна с малко закъснение заради по-късното пристигане на ветераните ни, които от вчера обикалят местата  на сраженията, през които е минала Първа българска армия преди 70 години.

Преди да дойдат в парка на Югозападна Унгария, българските ветерани са поклониха пред мемориалните комплекси в Белград, Стремска Митровица, които са в Сърбия, а рано сутринта днес се поклониха пред загиналите български войни край хърватския град Вуковар.

Един от ветераните Андрей Пенчев, който днес е на 92 години, каза за "Хоризонт", че:

Най-големият урок от Втората световна война днес е, че никога не трябва да има повече войни в Европа и света.

Проявата се организира от Съюза на ветераните от войните.

Целият репортаж на специалния пратеник на БНР Николай Кръстев чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна