Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на конституцията и празник на юристите

търновска конституция
Снимка: Уикипедия

Днес отбелязваме Деня на Конституцията и празник на юристите. 

Навършват се 136 години от подписването на първата българска конституция - Търновската. България е сред първите 20 държави през 19 век, които създават и приемат своя Конституция.

По повод празника на много места в страната съдебните палати обявяват инициативи на отворените врати.

В столицата Софийският  адвокатски съвет е избрал формата на „хепънинг“ (празненство с много радост) с участието на духови оркестри, хорови изпълнения, поп-група, балетни импресии, български фолклорни вокални и танцови изпълнители и други, които ще се представят пред софиянци и гостите на столицата на Централното стълбище на Съдебната палата на бул. „Витоша“ между 11.00 и 13.00 часа.

Водещ на хепънинга ще бъде адвокат Александър Пелев.

Поканени са всички юристи и граждани, които да се веселят и да чуят позицията на адвокатите за промените в Закона за адвокатурата, представена и на вниманието на депутатите в Народното събрание.

Днес, в Деня на Конституцията, главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова официално ще встъпи в длъжност.

Точкова беше избрана от Народното събрание на 2 април с мнозинство от 195 гласа. Председателят на Административния съд в Хасково си оспорваше мястото с другия кандидат - съдията от Софийски градски съд Вера Чочкова, която тогава събра 35 гласа "за".

Инспекторатът към ВСС е самостоятелен орган, с основна функция да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга тяхната независимост. Мандатът на главния инспектор е петгодишен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна