Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сара-Нора Кръстева: Увеличаването на пенсионната възраст ще убие балетното изкуство

В края на балетната ни кариерата, може би, се предвижда инвалиден стол. Твърдението ми е подпомогнато от предложенията на властимащите – да се пенсионираме на възраст, на която това не е възможно. Говори се за 53 години, което значи около 35 години стаж. 

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3“ директорът на Националния балет Сара-Нора Кръстева:

Не се включва в тези години балетното обучение, което е 9 години, а това също е тежък труд и оттогава започва деформацията на телата на артистите. Предложението означава,че отново се иска да се убие балетното изкуство. Чувствам се безсилна. През годините се гордеех с нещата, които съм правила за българския балет, била съм патриот. Сега за първи път, на близо 40 години, се замислям дали не сбърках, че отказах толкова много покани за работа в чужбина.

Всичко, което правят артистите в балета, се случва от любов към изкуството, категорична беше тя:

Ние правим всичко това, защото обичаме изкуството, а не защото сме очаквали да получаваме пари. Ние желаем да радваме околните, правим го от любов към изкуството, но това напоследък не се разбира. Липсват обаче културни ценности в нашето общество, както и културни хора. Това ме притеснява.

Според нея има възможност за реализация на младите български балетисти у нас и в чужбина. Тя каза още, че и чужди артисти работят у нас:

Има театри в страната, български артисти са захранили и много театри по света. Обменът в нашето изкуство е много голям. Ние имаме и пет чуждестранни колеги – двама италианци, една японка, една французойка и един швед. Единият италианец каза нещо днес, от което ми стана много мило. Той заяви, че в Европа много добре се знае нивото на българския балет и се учудва, че у нас по-малко се цени той.

От ефира на "Хоризонт“ Сара-Нора Кръстева покани всички ценители на балетното изкуство на предстоящите спектакли по повод Международния ден на балета:

Ние правим намаление на цените на билетите по повод Международния ден на балета.  Ще представим два спектакъла на „Силфида“ – на 17 и 19 април и на 26 и два спектакъла на „Копелия“ 29 април

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна