Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Петрова: Спешно трябва нов Закон за движение по пътищата

Снимка: БГНЕС

Наложително е да имаме нов Закон за движение по пътищата. Имам уверението на министъра на транспорта Ивайло Московски, че това ще се случи. Тепърва ще се проведат дискусии в големите градове. Не трябва да има промени "на парче“, а трябва да има изцяло нов закон. За мен изготвянето му е лична кауза и полагам всички усилия, за да може да се промени нещо. Това обаче отнема доста време.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, която е загубила дъщеря си в катастрофа:

Загубихме година и половина в предишния мандат, но спешно трябва нов закон. Всички трябва да бъдем съпричастни. Виждаме, че културата на шофиране на българина е много ниска и затова много деца загубиха живота си по пътищата.

Тя се надява глобите да бъдат повишени, но се съмнява, че това ще има ефект:

Хората не са свикнали да бъдат толерантни на пътя. Глобите от 20-30 лева биват платени и те продължават да карат по същия начин. На мен ми казаха, че и с 200 лева ефектът ще е същият. Човек, който не е свикнал да спазва законите, дори и да бъде глобяван, той ще продължи да не спазва правилата, а съзнателният човек спазва законите, без да бъде наказван.

На хората, които карат в нетрезво състояние, трябва да им се отнемат шофьорските книжки, категорична беше Петрова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна