Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ забрани хранителната добавка „Трайбест“

БАБХ забрани хранителната добавка „Трайбест“

Във връзка с възникналия казус в българския национален отбор по вдигане на тежести, при който в пробите на всички национали в отбора беше открит допинг, Българската агенция по безопасност на храните получи официално писмо от Българската федерация по вдигане на тежести, на основание което извърши собствена проверка относно хранителната добавка "Трайбест" и наличието на забранени вещества в нея.

Две проби от хранителната добавка "Трайбест" бяха изпратени в акредитираната лаборатория "Еврофинс" в Хамбург (Германия). Резултатите и от двете проби за наличие на забранения стероид станозолол в състава на хранителната добавката са положителни.

  Във връзка с това БАБХ предприе следните мерки:

  1. Унищожаване на вече блокираните количества от хранителната добавка "Трайбест".

  2. Заличаване на хранителната добавка "Трайбест" от базата данни на разрешените хранителни добавки.

  3. На производителя "Трайбест Нутришън" България ООД е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Българската агенция по безопасност на храните и Министерството на младежта и спорта продължават съвместната си работа, за да гарантират безопасността и здравето на всички български спортисти.

Нашите щангисти са абсолютно невинни, това заяви  в телевизионно предаване министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Няколко пъти дадох знаци в публичното пространство, че не бива да съдим щангистите толкова бързо, но когато години наред има рецидив в един спорт и една федерация се компрометира с взимането на стимуланти още от времето на социализма, виждате, че обществото е недоверчиво. В конкретния случай обаче се доказа, че нашите щангисти са абсолютно невинни, категоричен бе министърът.  За нас беше ясно, че щангистите не са виновни, още когато българската допинг лаборатория излезе със становище, доказващо, че има наличие на забраненото вещество. Но лабораторията ни няма международен сертификат и тези проби нямат доказателствена стойност, затова се наложи Българската агенция по безопасност на храните и прокуратурата да изземат количество от производителя, предоставено доброволно, за да го изпратят за независим анализ. Отделно продуктите, ползвани от щангистите, бяха изпратени до Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ), която ги предостави за анализ във втора немска лаборатория в Кьолн, обясни Красен Кралев.

Очакванията се потвърждават, заяви президентът на БФВдигане на тежести Неделчо Колев за сайта на централата. Както споменах още в деня, когато ни известиха за положителните проби, ние имахме информация, че въпросната хранителна добавка е замърсена и е с наличие на неупоменато на етикета от производителя и вносителя вещество. Сега това се потвърждава с независим тест, извършен в Хамбург. От тук нататък следва да се намесят разследващите органи, разчитаме и на Прокуратурата, защото този случай е много сериозен. За нас е важно, че получаваме категорични доказателства, че вината е извън националния отбор, треньорите и федерацията. Това ще ни помогне да се опитаме да спасим тези младежи за спорта и ще бъде добър урок за това да не се доверяваме на изписаните върху опаковките от вносители и производители съставки. Очевидно всяко нещо трябва да се подлага на съмнение и проверка, за което разчитаме на съдействие от нашата допинг лаборатория, добави Неделчо Колев.

Той разкри, че на 3-ти април лично е пратил по DHL хранителната добавка "Трайбест" за тестове в лабораторията в Кьолн и очаква резултатите да потвърдят констатациите от Хамбург. В Българската федерация очакват и официалното отваряне на вторите проби на щангистите, за да се установи точната концентрация на забранения препарат, попаднал в тях чрез замърсената добавка.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна