Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна делото срещу счетоводителя на концентрационния лагер Аушвиц

| обновено на 21.04.15 в 18:08
Аушвиц главен вход
Снимка: ЕПА/БГНЕС

70 години след освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц, в Люнебург, Германия, започна съдебният процес срещу бившия му счетоводител. 93-годишният Оскар Грьонинг е обвинен в съучастие в извършването на 300 000 убийства на унгарски евреи, избити в газовите камери в лагера между май и юли 1944-та година.

Срещу Грьонинг са заведени искове от 67 оцелели или потомци на жертви.

Хеди Бом, една от оцелелите в лагера, посочи пред Би Би Си:

Очаквам с нетърпение процеса. Приемам го като личен дар на съдбата към човек, който някога е бил роб. Сега ще мога да видя Грьонинг обвинен в съда. 

Оскар Грьонинг се призна за виновен.

За мен е извън всякакво съмнение, че морално съм виновен за съучастието си в това персъпление. Дали и юридически това е така, трябва да реши съдът”, заяви Грьонинг, след като направи пълно признание.

93-годишният мъж е работел в счетоводството на концлагера и е отговарял за събирането на парите и ценните предмети от пристигащите евреи. Той е разбрал още в първия ден след назначаването си, че хората в концлагера биват убивани в газови камери. Два пъти иска да бъде преместен, но не му позволяват. Грьонинг не разказва историята си за първи път. Той е свидетелствал в два процеса вече през 80-те години и е направил пълен преразказ на видяното от него пред Би Би Си.

Пред присъстващите в залата роднини на жертви и оцелели Грьноинг заяви, че съжалява за делата си с цялото възможно преклонение пред загиналите.

Ако съдът го признае за виновен, го очакват най-малко три години затвор.

Това е последният предвиден в Германия процес срещу бивш нацист. Десетина предварителни разследвания текат в страната, но шансовете да се стигне до дело са малки заради възрастта на заподозрените.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени