Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на Онкодиспансера в Пловдив: Ако оставката ми решава проблема, бих я подал

Ако оставката ми решава проблема, бих я подал, каза управителят на Онкодиспансера в Пловдив д-р Калин Калинов в интервю за предаването "Нещо повече". Пловдивският онкологичен диспансер е пред фалит стана ясно тази седмица. Само за първите 20 дни на април дефицитът за лекарствата е близо половин милион лева.

Когато в нашата професия се говори за диплома, вече се касае моралното ни задължение към пациента, а не административното като управител на лечебното заведение. В случая се нарушават правата на пациентите. Говоря за пари за медикаменти. В момента парадоксът, в който сме вкарани чрез тази наредба е, че от една страна ни се забранява да излизаме извън рамката на бюджета на болницата, а в същото време ни се внушава, че сформирането на листа на чакащите, каквато ме задължава тази клауза, е идиотизъм. Изпадаме в един парадокс - или си добър лекар и работиш по добрата лекарска практика и лекуваш пациентите като лекар и си лош мениджър, или обратното, обясни той.

През миналата година 59 хил. души са се лекували в Онкодиспансера в Пловдив. Заради наполовина намалените пари за лекарства тази година, диспансерът не може да приеме голяма част от лекувалите се онкоболни през 2014-а година:

Презумпцията е, че пациентът е свободен да избира лечебно заведение. Ако ние сме изчерпали лимита, той трябва да потърси друго лечебно заведение. Разбирате ли за каква налудничава схема се опитва да се вкара като тема з диспут в публичното пространство. Един пациент си има лекуващ лекар. Той се лекува по определен алгоритъм. С необходимите медикаменти в точно определено време и схема. Ако това бъде нарушено ще има и икономически ефект. Ще бъдат загубени средствата, които са разходвани за лечението до момента.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна