Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Бонев: Старозагорската опера, като уникален оперен институт, трябва да се финансира отделно

Снимка: Държавна опера Стара Загора

Старозагорската опера, като уникален оперен институт, трябва да се финансира отделно, защото с тази обща методика, този театър, много трудно ще съществува от тук нататък, каза подалият оставка директор на Старозагорската опера Петко Бонев в интервю за предаването "Нещо повече".

Причината за подадената оставка е неизплатената сума от Министерството на културата за заплати на работещите в Операта. Освен това Бонев обясни, че е наследил 528 хил. лв. дългове. Година и девет месеца по-късно те са близо 800 хил. лв.: Първата и най-важна причина за оставката ми е неполучаването на авансови заплати в трупата. Това се отрази и трябваше да премисля как да реагирам, защото това е най-важното за хората. Втората причина е тежкото финансово състояние на операта. Моята лична отговорност като административен мениджмънт не успя да съкрати трупата, защото това е нещо, според мен, което трябва да се направи, за да погасяваме дълга. В момента работят 190 души в операта. 

По думите му публиката на Старозагорската опера намалява: Много трудно вкарваме публиката след второто представление на едно и също заглавие. Това го има и трябва да се приспособим. Ако се намали трупата, трябва да се промени и предметът на дейност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени