Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Попова: Необходими са промени в Закона за движение по пътищата

Бойко Рановски: В началото на май започва издаването на новите контролни талони за автомобилите

Снимка: Архив

Необходим е нов Закон за движение по пътищата, тъй като настоящия закон няма политика спрямо системните нарушители. Тези хора, които си позволяват да карат с висока скорост в жилищните и населените места. Въпреки съставените актове обаче до наказание не се е стигнало, каза Ева Попова от фондация „Безопасни улици от Валя“  в интервю за предаването „Нещо повече“. Фондацията подкрепя всички протести за загинали деца на пътя и една от организаторите на днешния протест в Пловдив в подкрепа на семейството на прегазения в Панагюрище 6-годишен Петьо.

Проблемът се дължи и на друго, а именно инфраструктурата в градовете и на задължението на администрациите, стопанисващи пътищата в населените места да правят мониторинг на ситуацията и там, където има риск за жителите да предприемат превантивни мерки. Това може да се постигне с много съвременни средства, които не са скъпи, но са много нужни като стесняване на пътния участък в началото и края на населеното място, островчета, светофарни уредби, добави тя.

Попова обясни, че ще се настоява Законът да търси наказание за собствениците на пътя, които не са изпълнили задълженията си по предприемането на превантивни мерки: Наказателна отговорност те трябва да носят, за да разберат, че те със своето бездействие създават предпоставки за произшествия.

Началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски съобщи, че малкият контролен талон на автомобила ще съдържа почти всички технически данни в големия контролен талон: Очакваме издаването да започне в началото на месец май поетапно в различните областни дирекции. 

Според комисар Рановски, контролът за превишена скорост през последната година беше занижен до минимум: Това създаде чувство у водачите за безнаказаност и хората си позволяваха да управляват със скорости, които са недопустими, особено в населено място. Надяваме се с последните промени в Закона и с издаването на Наредба на МВР да регламентираме използването на мобилни технически средства и тяхното максимално натоварване, за да можем да повлияем върху поведението на тези водачи.

Мненията чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна