Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Делчев: Предлагаме да се намалят праговете за иницииране и валидност на референдумите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приоритет за партиите в новата пленарна сесия ще са промените в Закона за референдумите и промените, свързани със съдебната реформа. Твърди се, че ГЕРБ подготвя свой проект за промени в Закона за референдумите. Такива вече внесоха от АБВ и от Реформаторския блок. Техните проекти предвиждат намаляване на броя на задължителните подписи за свикване на референдуми и свалянето на прага за признаването на резултатите от вота. 

Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви в предаването "Преди всички", че важното е да се постигне облекчаване на сегашните изисквания на Закона за референдумите, защото сега инициирането и след това провеждането на референдум е затруднено и направо невъзможно. Затова ние предлагаме, ако един парламент е бил сезиран с искане за референдум, следващият също да бъде обвързан, за да не отидат тези подписи на вятъра. Като юрист, четейки закона - такъв, какъвто е в момента, виждам, че след като един парламент е сезиран, той няма как да не проведе референдум. Да, в някои моменти за процедурите на са задавани срокове. Но това не означава, че парламентът никога не трябва да провежда референдум. Миналият парламент много често не можеше да събере кворум и да има заседания. Това беше неработещ парламент. Този парламент, бидейки по-стабилен, вярвам, че няма да се случи такова нещо с него. Все пак е важно да се намали прагът за иницииране на референдум. Ние предлагаме от 500 хиляди подписа да паднат на 300 хиляди, предлагаме падането на прага за валидност. Но не трябва да падаме прекалено ниско, за да е легитимен и представителен50 процента е прагът за легитимност, който предлагаме от имащите право да гласуват. Досега имаше затруднения с данните в списъците на избирателите, сега уточняваме, че трябва да има само държавата и града на адреса, за да бъде валиден подписът. Истината е, че подписите трябва да бъдат проверени, но мисля, че един месец е достатъчно време за ГРАО да ги провери.

За новия политически сезон Делчев е на мнение, че трябва да се види кои промени могат да се направят сега, без да се променя Конституцията. 

Затова е важно да се види проекта, подготвен от Министерството на правосъдието. Час по-скоро да бъде внесен той и да бъде обединен с предните проекти, те да бъдат разгледани и приети. От там нататък конституционните промени трябва само да се затвърдят. Трябва да се бърза и не трябва да се мисли моя или твоя законопроект, а да се постигне обединен законопроект, който отразява най-важните моменти в съдебната реформа.

Интервюто на Силвия Великова с Димитър Делчев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна