Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Михайлова: Сериозен проблем в отношенията между България и Саудитска Арабия е липсата на българско посолство

Снимка: БГНЕС

Дипломатическият институт при министъра на външните работи, съвместно с Института за дипломатически изследвания на Министерството на външните работи на Саудитска Арабия, Сдружение "Приятели на арабския свят" и Българо-саудитския бизнес съвет, организира трети форум, посветен на отношенията между България, Румъния и Саудитска Арабия. 

Директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова посочи, че сериозен проблем в отношенията между България и Саудитска Арабия е липсата на българско посолство и търговско представителство: Очакванията ми са диалогът да продължи и аз лично очаквам тази среща, която се домакинства от Института в България, да даде пореден тласък на двустранните отношения. На 20-и март се навършиха 20 години от установяване на дипломатическите отношения със Саудитска Арабия. За съжаление, мога да кажа, че до този момент няма разменени нито посолства, нито посланици. Българската страна има определен посланик, но поради това, че нямаме посолство в Рияд, нямаме дори и търговска служба, някак си отсъствието на този много важен дипломатически канал, този двигател на отношенията липсва и това се измерва и в икономическите показатели.

В Саудитска Арабия има голям интерес към нас заради възможностите, които нашата хранителна промишленост и нашето селско стопанство може да осигури. От друга страна, ние знам с какви ресурси разполага Саудитска Арабия. Едва преди няколко години се създаде Българо-саудитски бизнес съвет, който се стреми да раздвижи отношенията в търговията. Едва преди няколко години бяха разменени делегации, обясни още Михайлова.

Цялото интервю на Николай Кръстев с Таня Михайлова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна