Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милка Василева: Можем да отнемем правата на акушерката от "Софиямед" за 3 години

Снимка: www.hospitalsofiamed.bg

Етичната комисия към Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките вече работи по случая в болница "Софиямед". Както стана ясно вчера, полицията разследва инцидент в болницата със седемдневно бебе. След установяване на травма и кръвоизлив новороденото спешно е изпратено за лечение в болница "Токуда". Детето е със стабилизирани жизнени показатели и няма опасност за живота му. 

В предаването "Преди всички" председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките Милка Василева каза, че имат правомощия да наложат най-тежкото наказание - отнемане на правото за упражняване на професията.
Комисията още вчера е започнала своите предварителни проучвания. Нека да не избързваме, защото това е потресаващ случай. Аз са надявам, че това е изолиран случай и повече никога няма да се случи. Ще изчакаме прокурорското разследване, за да сме абсолютно убедени в правилността и на нашите разследвания.

Според Милка Василева не трябва да се допуска генерализиране на случая и настройване на обществото срещу всички акушерки у нас:

Ние също се разграничаваме от тежкото криминално престъпление и ще направим всичко възможно да внесем успокоение сред нашите членове акушерки, да търсим начините да преодолеят този тежък шок, за да можем да окажем качествени грижи на майките.

Най-тежкото наказание, което може да бъде наложено на акушерката от "Софиямед", е отнемане на професионални права за срок от 3 години.

Поне на този етап изглежда, че ще бъде наложено най-тежкото наказание, каза председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките.

Цялото интервю с Милка Василева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна