Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шойбле не смята, че на днешната среща на Еврогрупата ще има съществен прогрес в преговорите с Гърция

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле заяви, че не очаква решителен прогрес в преговорите с Гърция на започващата по-късно днес среща на Еврогрупата.

Днес финансовите министри от еврозоната ще се срещнат в Рига, за да оценят прогреса в проговорите с гръцките власти относно всеобхватния пакет с реформи, който трябва да бъде одобрен, преди международните кредитори да размразят финансирането за Гърция. Но редица официални европейски представители посочиха, че имат слаби очаквания за успешно приключване на т.нар. "технически" преговори с Атина до края на април, надявайки се на по-съществен прогрес преди насрочената за 11-и май следваща среща на Еврогрупата.

От своя страна шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, преди да отпътува за Рига, че изтича времето за постигане на споразумение с Гърция, като добави, че има "голямо усещане за спешност" за постигане на скорошно споразумение сред всички участници в преговорите.

Надявам се, че на днешната среща ще бъде съобщено за известен напредък и след това ще видим какво ще ни донесат следващите няколко седмици, заяви той пред репортери преди днешната среща на Еврогрупата. Има голямо усещане за спешност. Времето изтича, но аз виждам силна решителност сред нашите гръцки колеги, посочи той.

За известен прогрес в преговорите с Гърция говори и европейският комисар Пиер Московиси. Днешната моя позиция е, че нещата се придвижват. Разговорите стават принципни. Фактите са на масата, но преговорите вървят бавно, твърде бавно. Ние трябва да ги ускорим. Времето изтича, а то е от съществено значение, посочи той пред репортери, преди да отпътува за Рига.

От своя страна австрийският финансов министър Йорг Шелинг изключи възможността за излизане на Гърция от еврозоната (т.нар. сценарий "Grexit") и също отбеляза за наличието на малък, но съществен прогрес в преговорите преди днешната среща на Еврогрупата.

Попитан за опасността от сценарий "Grexit", Шелинг заяви пред репортери: Няма възможност за излизане от еврото, само от Европейския съюз. Смятам, че в спешен порядък Гърция трябва да постави на масата списъка с реформи, допълни той.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровски посочи, че досегашните преговори на техническо ниво не са достатъчни, за да се стигне до окончателни заключения на днешната среща на финансовите министри от еврозоната в Рига. Важно е, че Гърция ускори работата по списъка с реформи и започна да работи по програмата. Несигурността обаче подкопава растежния потенциал на гръцката икономика, предупреди той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени