Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Димитров: ЕС си дава сметка, че случващото се в Украйна е опасно

Филип Димитров
Снимка: БГНЕС


Американският научен център в София ще отпразнува своя 10-годишен юбилей в Националния дворец на културата с лекция на Филип Димитров.

Темата, която той е избрал, е „Западните ценности - 25 години след падането на Берлинската стена“.

Мотивът да заложи на това заглавие, както и своето виждане за процесите в света днес, Филип Димитров представи в специално интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Избрах това заглавие, защото се води, по мое мнение, малко смешен дебат за европейското и американското, смята бившият български премиер:

Има автори, които се опитват да намерят онези съществени разлики в ценностната система на Европа и Америка, което според мен е доста безнадеждно усилие. По тази причина аз избрах обобщаващото заглавие „западът“. Що се отнася до постановката във времето, свързана с падането на Берлинската стена, е, че всъщност това събитие и обединението на Европа с приобщаването на нашите страни към западния свят, има огромни морални последици. Те далеч не могат да се измерят само в позитивен план.

Филип Димитров посочи като пример фактът, че хора със западноевропейско образование отиват да се бият като доброволци в "Ислямска държава":

Това показва, че има някакъв проблем. Аз категорично отхвърлям тезата, че нашите ценности са се изчерпали или че нашата цивилизация е остаряла. Но това съвсем не означава да не се замислим.

Според Димитров Европейският съюз си дава сметка, че това, което се случва в Украйна, е и лошо, и опасно и представлява сериозно предизвикателество.

Цялото интервю с Филип Димитров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени