Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Казълова: Смятам, че Eмилия Ковачева не може да продължи да бъде акушерка

Ако човек не е готов да се справи с плача на новороденото, работното му място не е това

Снимка: Светослав Цветанов

Два-три пъти съм имала контакт с въпросната акушерка. Направи ми впечатление, че е по-груба от останалите в болницата, не се усмихва, не общува, дори с колежките си.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Милена Милева, чието бебе е било изписано от Емилия Ковачева преди година. Тя каза, че винаги е присъствала, когато акушерката се е грижела за сина ѝ и не е имало проблеми.

Режимът в болницата е съвсем свободен. Нормално е в първата нощ след раждане родилката да се чувства много морена и да остави бебето в това неонатологично отделение. От втората – третата нощ вече бебетата идвах, когато майката пожелае. Може и през цялата нощ. Моето оставаше при мен през цялата нощ. Всичко е по желание на майката, свободен режим.


Вечер на пост е оставала по една акушерка. Лекари са проверявали състоянието на майките и децата всяка сутрин.

Много грижи се полагаха. Не само сутрин, обед и вечер – също се проверяваха бебетата как са, наддават ли.

Председателят на алианса на българските акушерки Емилия Казълова заяви, че е потресена от акта на Ковачева и не може да го приеме като действие на колега: 

Самата аз не мога да си го представя, че може да се случи. В нормално здравословно състояние не би могло да се случи подобно нещо. Да, наистина, плачът на бебето понякога предизвиква отрицателни емоции, но това означава, че ние сме хората, които трябва да можем да се справим с този плач. Ако човек не е готов за подобно нещо, работното му място не е това. 

В България акушерките недостигат, коментира Казьлова, те се претоварват с работа, а някои работят и на две места. Затова и е възможно да се стигне до „прегаряне“. На въпрос дали Ковачева може да продължи да бъде акушерка, председателят на алианса каза:

Аз смятам, че не, за съжаление! Все пак нещо е отключило тази агресия и никога не се знае дали няма да я отключи втори път.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна