Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днешната среща на Еврогрупата не доведе до разрешаване на гръцката криза

Днешната среща на финансовите министри от еврозоната в Рига приключи, без да се стигне до намиране на решение на гръцката криза. Това беше очаквано, но коментари след края на срещата показват, че представителите на Еврогрупата са били доста ядосани на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, който за пореден път не е излязъл с ясни предложения за реформи.

Агенция Блумбърг съобщи, че той е бил силно критикуван от колегите му от еврозоната на фона на нарастващо недоволство срещу неговия отказ да представи конкретни мерки, които да решат икономическите проблеми на страната. Според неназован участник, финансовите министри от еврозоната са определи като безотговорни опитите за манипулации от страна на Варуфакис и някои от тях дори са го обвинили, че само прахосва "ценно време" и се държи като комарджия и пълен аматьор.

На последвалата след срещата пресконференция, шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви за пореден път, че кредиторите на Гърция продължават да настояват властите от Атина да предоставят подобрен списък с конкретни реформи. Той подчерта, че все още има големи различия между Гърция и нейните кредитори като Еврогрупата отново ще направи нова оценка на преговорите на следващата си редовна среща на 11-и май. Дейселблум все пак призна, че има някои позитивни сигнали, но отбеляза, че отговорността за бъдещия прогрес в преговорите лежи главно върху плещите на гръцките управляващи.

Първо, трябва да постигнем споразумение относно текущата спасителна програма за Гърция, преди да стартират разговори какво ще последва и дали ще има трета спасителна програма, посочи той. В тази връзка Дейселблум заяви, че няма да има частично оказване на финансова подкрепа за Гърция за "частични" реформи.

Европейският комисар Пиер Московиси също призна за съществуването на известен напредък, но в същото време заяви: Ние въобще не сме близо до постигане на окончателно споразумение.

Вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровски заяви след срещата, че финансовите министри от еврозоната са изразили безпокойство относно бавното темпо на преговорите с Гърция и призова за неговото ускоряване. Опасенията, изразени от Еврогрупата в Рига са свързани с бавния и ограничен прогрес в разговорите с Гърция. Има спешна необходимост от ускоряване на преговорния процес, написа той в туитър.

В същото време президентът на ЕЦБ Марио Драги подчерта, че Механизмът за спешна ликвидност (програмата ELA) ще продължи да осигурява средства за гръцките банки, докато те остават платежоспособни. Но и той предупреди: Времето изтича. Скоростта на преговорите с Гърция е от съществено значение.

От своя страна гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви след срещата, че разговорите с неговите колеги от еврозоната са се подобрили значително през последните няколко седмици: Ние се съгласихме, че споразумение ще бъде трудно, но ще се случи и при това бързо, защото това е единственият вариант, който имаме, каза Варуфакис на пресконференция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени