Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундестагът прие резолюция, с която признава за геноцид над арменците

Германският Бундестаг прие резолюция, с която признава прогонването и унищожението на близо 1,5 милиона арменци от Османската империя за геноцид. Председателят на парламента Норберт Ламерт за първи път в историята на Германия назова престъплението като "унищожение на един народ".

Изненадващо категорична и остра реч произнесе председателят на Бундестага Норберт Ламерт днес по време на обсъждането на резолюция, с която германският парламент осъди арменския геноцид.

Това, което се е случило през Първата световна война в Османската империя пред очите на световната общественост, е унищожение на един народ!, заяви той от трибуната си. То не е последното, извършено през 20-и век и затова задължението ни да покажем респект пред жертвите е още по-голямо. Не можем просто да ги забравим или да се правим, че ги няма, каза Ламерт.

През изминалите седмици коалиционното правителство в Германия проведе интензивни консултации за съставянето на такава резолюция. Досега Германия избягваше да назове изтреблението на арменците геноцид. Срещу конкретната употреба на тази дума е правителството в Берлин, което се опасява от усложнения с Турция. Въпреки това резолюцията мина на първо четене и трябва да бъде гласувана преди лятната пауза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна