Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Салех Ал Раджи: Ако иранците престанат да се занимават с Йемен, положението много ще се подобри

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранците се опитват да възпламенят сектантската война, както направиха в Сирия и Ирак. Ние видяхме, че развитието в Йемен застрашава саудитската национална сигурност и другите съседни държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Тези милиции застрашават Йемен от разпадане като държава. Аз лично ги наричам терористични милиции. Войната срещу тях не се води само от Саудитска арабия, а от много държави – включително Емирствата, Бахрейн, Катар, Кувейт. Тази седмица беше обявено приключването на първата фаза от военната операция. Това обаче съвсем не означава край на военните действия. Видяхме, как само няколко часа след обявеното спиране на огъня, коалиционните сили отново нанесоха удари, защото хутите отново тръгнаха към град Аден. Саудитският военен говорител обяви, че са постигнати добри резултати с унищожаването на военните складове на хутите. Според мен, ако отново възникне заплаха и необходимост, коалицията пак ще удари хутите.

Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ д-р Салех Ал Раджи, директор на Центъра за американски изследвания в Дипломатическия институт към външното министерство на Саудитска Арабия. Според него, ако в Йемен се върне на власт президентът Хади , той няма да изключи хутите и те ще бъдат част от йеменското правителство.

Не забравяйте обаче, че зад тях стои Иран – именно той ги кара да вървят в тази посока. Ако иранците престанат да се занимават с Йемен, положението много ще се подобри.

Мир и сътрудничество между сунитската Саудитска Арабия и шиитския Иран е възможен и това ще доведе до стабилизиране на района, категоричен е д-р Салех Ал Раджи. За целта обаче е необходимо „иранците да се вразумят“.

Според нас, саудитците, отношенията с Иран при управлението на Хатами и Рафсанджани бяха много добри. Ние желаем добри отношения с този наш съсед. Но, когато Иран пресича червената линия, опитвайки се да създава нестабилност в нашия регион, това е неприемливо.

Не мисля, че религията е пречка. Иранците я използват като претекст, настройвайки шиитите. Според мен правителството на Иран не го е грижа за религията – то я използва като политическо оръжие. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна