Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов: "Бромак" обмисля жалба до Европейския съд в Страсбург

Снимка: www.pklaw.bg

Един от адвокатите на дружество "Бромак" и на отстранените изпълнителни директори, Людмил Ангелов, коментира, че той и колегите му не знаят какви са мотивите на БНБ да обжалва началната дата за обявената неплатежоспособност на КТБ и добави, че защитата на "Бромак" ще обжалва цялостното решение за отнемане на банковия лиценз на КТБ.

Не беше представен докладът на така наречените "консултантски фирми", одиторски фирми, които са правили анализ на имуществото. Ние също очакваме с интерес жалбата на БНБ, ще се запознаем и ще вземем официално становище. Очакваме в съда да бъдат представени тези доклади - на т.нар. "одиторски" фирми, които са ползвани от квесторите, на надзорната инспекция на БНБ, информация за извършените прихващания, цесии.

Адвокат Ангелов изрази надежда, че създадената временна парламентарна комисия по КТБ ще даде яснота на обществото какво се е случило. Той отказа да коментира въпроса дали цесията на министъра на културата Вежди Рашидов е законна, защото не бил запознат. 

Ако съдим по официалните документи, КТБ е била здрава и работеща, четвъртата по големина в България. Искаме от един независим, безпристрастен съд да бъде назначена международна, независима, безпристрастна експертиза, да бъдат назначени експерти от Федерацията на европейските счетоводители. Такава практика е имало в други европейски държави със сходни проблеми. Това, което се случи, и това, което е наше основание за обжалване решението на СГС, означава, че такъв прецедент може да бъде повторен и с друга банка. Ние твърдим, че капиталът на банката не е отрицателен и затова искаме такава експертиза и смятаме, че това може да бъде доказано само в съда! Смятам, че изпълнителните директори са действали изцяло в интерес на банката! Факт е, че квесторите не са приели нито една оздравителна мярка. Обмисля се подаване на жалба до Европейския съд в Страсбург.

Собствеността на Цветан Василев в "Бромак" беше запорирана от НАП в началото на април, а преди дни съдът отхвърли частната жалба на дружеството срещу отнетия лиценз на КТБ.

Цялото интервю с адвокат Людмил Ангелов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени