Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на жертвите от земетресението в Непал продължава да расте

| обновено на 27.04.15 в 14:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Броят на жертвите от опустошителното земетресение в Непал продължава да расте.  В момента той е повече от 3700, съобщи представител на вътрешното министерство на страната. Според някои загиналите могат да достигнат около 5 хиляди.  

Днес хеликоптери евкуираха десетки алпинисти в Еверест, след като планинските трасета бяха блокирани от лавини. Катерачът Джим Дейвидсън, който беше транспортиран до базовия лагер, обясни:

Смятам, че днес беше много успешен ден. Имаше около 140 души в лагер 1, където бях аз, които бяха превозени, и в лагер 2 по-нагоре. Те се опитаха да слязат днес. Не знам точния брой, но мисля, че всички достигнаха базовия лагер.  

Според данни на правителството много от населените места, разположени по склоновете на Хималаите, са унищожени.

Марк Саут от Червения кръст в Катманду заяви, че разрушенията обхващат много голяма площ и спасителните екипи на организацията все още нямат яснота каква е ситуацията в отдалечените от столицата райони. По думите му, за да се стигне до тях, са необходими над два дни и то при хубаво време:

За момента това, което получаваме като данни от тези места, въпреки че нямаме пълната картина, е, че районите се простират много далеч от Катманду и затова ние може би трябва да имаме предвид много по-голяма площ на разрушения. Става дума за много мили настрани около града, които, както казах, са твърде недостъпни.

За мащаба на разрушенията разказва и Олга Мъри от Непалската младежка фондация в Катманду:

По-всяка вероятност над 2 милиона къщи в селата са разрушени, като най-вече това се отнася за най-уязвимите хора, които живеят в домове от камъни и пръст. Болниците са пълни. Хората спят отвън по земята, защото за тях няма място. Също така е много вероятно да има и много деца сираци и според мен това е най-ужасната трагедия, която тази страна е преживявала.

Според Детския фонд на ООН близо 1 милион деца в страната се нуждаят от помощ. В Непал вече работят спасителни екипи на Световната програма по прехраната, както и такива от Китай, Япония, Съединените щати и Австралия. Близо 100 хиляди непалски военни също участват в спасителните операции. Вода и палатки са раздавани на хората на 10 места в столицата.

Израелската армия обяви, че ще изпрати спасителен екип в района на земетресението и ще изгради полева болница. Тел Авив все още не може да установи контакт с около 150 свои сънародници в азиатската държава. Франция също съобщи, че няма връзка с 670 французи, които се намират в Непал. 

Водеща консултантска компания обяви, че дългосрочното възстановяване на Непал може да струва над 5 милиарда долара или около 20 процента от брутния ѝ вътрешен продукт на страната. Според компанията властите в Катманду разполагат с ограничени ресурси да финансират подобни усилия.

Въпреки разрушенията някои аптеки и магазини в Катманду успяха да отворят врати днес, а хлебарници са започнали да предлагат пресен хляб. Големи опашки от хора се образуваха и пред бензиностанциите. В района на земетресението все още няма електричество, интернет има само на някои места, а телефонните връзки работят с прекъсвания.

Независимо от трагедията десетки хора се изкачват по руините на разрушената туристическа забележителност на Катманду - кулата Дхарахара, за да си направят селфи. Това е туризъм по време на земетресение. Не е правилно. Те са по-заинтересовани да се снимат, отколкото да разберат, че това е трагедия, казва студент, дошъл на мястото, за да помогне.


МВнР и посолството на Република България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението. Заради нарушените комуникации на място осъществяването на връзка с нашите сънародници е изключително затруднено. Няма данни за загинали или ранени българи в Непал.

МВнР призовава всички, които имат информация за български граждани, които са в района на бедствието, да се свържат със Ситуационния център към външно министерство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна