Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Здравков: Уволнените митничари ще бъдат възстановени на същите постове до една година

25-те митничари не са уволнени, а са съкратени поради намаляване на щата. Първи е Петър Грозев, началник на смяна на ГКПП "Капитан Андреево", следващият е Николай Перчемлиев, който е зет на единия от спедиторите, задържани за последния канал с цигари, Стойчо Курдов, един от видните началници на смяна, следващият е Валери Стайков, който се свързва  с ДПС. Следващите трима са свързаните с т.нар. "Хасковска група" - Стойчо Пелтеков, Теодор Тодоров и Тихомир Иванов. Уволнени са и лидерът на „Подкрепа“ на митници Свиленград Ангел Печаманов, Атанас Атанасов и Добринка Стефанова, каза председателят на Легия "Антимафия" Григор Здравков в интервю за предаването „12+3“.

Проблемът е, че те не са уволнени дисциплинарно, а са съкратени заради намаляване на щата, което ще доведе до тяхното възстановяване, тъй като в момента на "Капитан Андреево" и Симеоновград се правят нови конкурси и техните заповеди няма да издържат пред съда със сигурност. /…/ Към днешна дата те няма как да бъдат уволнени дисциплинарно, тъй като няма доказателства за съпричастност към корупционни практики. Част от тях са уволнявани или съкращавани и преди това и съдът ги е възстановявал. Почти съм сигурен, че до една година те ще бъдат върнати на същите работни места, заяви той.

По отношение на приходите в митниците, Здравков коментира: Митните приходи от данъци и акциз са по-малко в сравнение с първите четири месеца на миналата година. Има леко повишаване на акциза, но то не се дължи на борбата с контрабандата. За миналата година и по-миналата година са хванати 4 камиона с цигари за година в цяла България, а докато ние се занимаваме в момента с "Капитан Андреево", никой не пита колко контейнери минават през морските ни граници. В няколко доклада на Държавния департамент на САЩ се твърди, че Бургас и Варна са отворена врата за международния трафик на наркотици. В Бургас и Варна за последните две години не е хванат и грам наркотик. Така че нещата не опират само до ГКПП „Капитан Андреево“ и Ваньо Танов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна