Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишният износ от България към САЩ възлиза на 1,5 млрд. лева

Основните печеливши сектори на българската икономика от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции ще са тези, които отчитат динамичен ръст и разчитат на пазарите в САЩ. Това смятат експерти от Института за пазарна икономика, които представиха своите аргументи "за" споразумението и ефектите му върху търговията и индустрията.

Годишният износ от България към  САЩ възлиза на милиард и половина лева. Статистиката сочи, че двустранният пазар ежегодно се развива. Истински бум в последните 5 години се отбелязва в услугите, казва Десислава Николова:

Износътим достига до около 300 милиона щатски долара или около близо 4 процента от износа на услуги от България за САЩ, като този износ нараства, както в абсолютна стойност с около 60 процента спрямо 2009-а година, така и като дял от общия износ на услуги. Най-значителното перо са компютърните, информационните услуги, т.е. разработката на софтуер.

Освен това страната ни изнася към САЩ машини, електрооборудване, непреработен тютюн и нефтени масла. Затова е важно и падането на митата, смятат икономистите:

Съществена част от износа се облага с двуцифрени мита. Най-фрапантният пример е непреработеният тютюн, който се облага с мито над 45 процента. Около 50 процента от общия износ на България за САЩ се облага с нулево мито. За около 40 процента от износа ни има относително високи мита, над 2 процента.

Преговорите между САЩ и Европейската комисия се препъват в частта за високите стандарти за качество и безопасност на храните. Според експертите, евентуалното подписване на споразумение няма да се случи поне до две години.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна