Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасиха мъж, прекарал четири дни под рухнал хотел в Катманду

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Спасители от Франция извадиха мъж на 27 години, прекарал близо четири денонощия под отломките на хотел в Катманду, рухнал при катастрофалния трус в събота, предаде Асошиейтед прес. Засега не е ясно дали спасеният е служител, или гост на хотела, допълва БТА.

Хиляди се редят на опашки за автобуси, за да напуснат столицата Катманду заради опасенията от по-нататъшни вторични трусове. Правителството осигурява безплатен транспорт за тези, които искат да заминат за родните си места. Въпреки това, на местната автогара, близо до сградата на парламента, избухнаха безредици при опита на хората да се качат на извънредни автобуси. Наложи се намесата на полицията. 

Същевременно спасители успяха да извадят трима души от руините, прекарали дни наред под рухнали сгради.

Помощите започнаха да стигат до отдалечените райони, засегнати от земетресението. Началникът на отдела за управление на кризите Рам Кумар Дахал призова "чуждите приятели" на Непал да изпратят храни, палатки, лекарства за бедстващите, както и да представят план за справяне с кризата, защото властите не били способни сами да се справят с това. Дахал посочи, че хората имат спешна нужда и от дюшеци, одеала, от уреди за готвене, от суха храна. Страната се нуждае и от ортопеди, невролози, хирурзи, анестезиолози, от антибиотици, от оборудване за извършване на операции и дори от легла за болните. Той подчерта, че Непал има нужда и от пари, за да се справи с катастрофата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна