Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 ареста са били извършени в американския град Балтимор заради нарушения на полицейския час

10 ареста са били извършени в американския град Балтимор заради нарушения на въведения в понеделник полицейски час. Тази нощ, след влизането му в сила от 22.00 часа, полицията е използвала димни гранати и лютив газ, за да разпръсне демонстранти, нарушили забраната.

За пръв път от 1968-а година в града бе изпратена Националната гвардия, за да спре размириците. Тогава бяха подпалени няколко квартала след убийството на преподобния Мартин Лутър Кинг.

Градски лидери и пастори призоваха да бъде запазено спокойствие тази нощ, след като миналата нощ бяха арестувани около 200 души, повече от 100 коли бяха запалени и 15 сгради разрушени.

По-рано главният прокурор на Мериленд Браян Фрош изрази притесненията си:

Надявам се, че това не беше повратната точка за страната. Дано станалото миналата нощ да е било моментно отклонение, което няма да се случи отново. Губернаторът обяви извънредно положение. Надяваме се това да помогне за успокояването на ситуацията.

Полицейският час ще продължи през цялата седмица. Безредиците нарушиха ритъма на градския живот и доведоха до затварянето на училища и магазини. Доброволци започнаха да разчистват след погрома от протестите в понеделник през нощта.

Насилието започна след погребението на 25-годишния Фреди Грей, който почина няколко дни след арест от полицията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна