Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бедров: Случилото се вчера в ТV7 е ужасният завършек на една ужасна история

Снимка: Дневник

Това, което се случи вчера в ТV7, е ужасният завършек на една ужасна история. Грозен край, след като имахме и грозно начало, каза журналистът Иван Бедров, член на журналистическата етична комисия, в интервю за предаването "Преди всички".

Случаят не е еднозначен, смята Бедров и добави:

Когато някой дължи пари, той трябва да се раздели с това, което е заложил. TV7 дължи пари на КТБ, КТБ вече е собственост на българските данъкоплатци и те имат право да получат това обезпечение. Второ – начинът, по който стана, е мутренски. Видяхме полицаи, които пречиха на излъчването, и дори се опитаха да прекъснат излъчване – нещо, което е недопустимо. Да, всичко, което е заложено трябва да бъде прибрано, но има процедура, по която това да стане, а начинът, по който стана, говори, че войната Пеевски – Василев очевидно все още е в разгара си и част от институциите са все още в услуга на единия от двамата. Целта е много бързо да бъде затворено това нещо, TV7, просто за да не се разследва, защото вътре има страшно много неща за разследване. Трето – ужасно грозен е начинът, по който случилото се в TV7 се опитва да се представи като атака срещу свободата на словото, защото всички знаем, че това беше най-добре отхранената медийна бухалка. Всички знаем, че тези стотици милиони, които бяха налети там, не са, за да се прави качествена журналистика. Голямата част от хората, които активно участваха в размахването на тази медийна бухалка, сега дори имаха наглостта да си присвоят част от протеста преди две години, който осмиваха и игнорираха.

По повод на подадените оставки на двама полицейски началници заради нахлуването на полицаи в сградата на телевизията Бедров коментира:

Това беше един от малкото случаи, при които имаме бързо подаване на оставка след очевиден гаф. Очевидно на толкова много полицаи не им беше там мястото. За мен това е една от малкото добри новини на фона на тази лоша история.

От Асоциацията на европейските журналисти в България излязоха със своя позиция по казуса с TV7. В нея поставиха въпроса за собствеността на медията. Кристина Христова от Асоциацията коментира, че няма политическа воля за прозрачност на медиите:

Надеждата остава да работим за развитието на гражданското общество.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна