Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15-годишен младеж беше изваден жив изпод развалините в Катманду

Над 5800 са жертвите на земетресението в Непал

| обновено на 30.04.15 в 17:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потвърдена е смъртта на 5844 души вследствие на опустошителното земетресение, което удари Непал миналата събота. Ранените са над 11 200. Очаква се жертвите да достигнат 10 000, тъй като продължават да постъпват данни от отдалечените райони. Достъпът до тях е усложнен заради силните дъждове и разрушените пътища. 

В съседните части на Индия и Китай са загинали повече от 100 души.

Вторичните трусове продължават. Най-силният от тях през изминалата нощ е бил с магнитуд 6 по Рихтер.

15-годишен младеж беше изваден жив изпод развалините в непалската столица Катманду днес - пет дни след земетресението. При спасяването на момчето насъбралото се множество избухна в радостни възгласи. Екип от американски спасители работи на мястото цяла нощ, за да освободи младежа, блокиран между двата рухнали етажа на дома му.

Шансът за намиране на още оцелели вече е почти нищожен, твърдят експерти.

В Непал продължават да пристигат помощи от цял свят. Вчера Организацията на обединените нации апелира за спешна помощ в размер на 415 милиона долара за засегнатите над 8 милиона души от труса. Организацията призова още международната общност да засили ангажимента си към възстановяването на Непал след опустошителното бедствие.

Маргарета Валстрьом, специален представител на генералния секретар на ООН за ограничаване на рисковете от природни бедствия, посочи в интервю за Би Би Си:

Основното ми послание за кризата в Непал е, моля ви, не изоставяйте Непал сега. Цялата мъдрост, с която разполагаме днес, трябва да бъде инвестирана в гарантиране на началото на възстановяването възможно най-скоро... Непал да има възможността да изгради нещо по-добро за бъдещето в средносрочен и дългосрочен план.

Междувременно някои аспекти от живота в столицата Катманду започват да се нормализират. В града вече работят банки, супермаркети и магазини. Възстановено е електроподаването в някои райони.

Българският червен кръст продължава да набира дарения за пострадалите чрез есемес, онлайн и чрез банкова сметка. Подробностите са публикувани в сайта на БЧК.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна