Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ст. Радевски: Присъствието на Иса Емин Бесоолу в Общинския съвет на Павел баня пречи на развитието на общината

Станимир Радевски
Снимка: Венелина Попова

Присъствието на Иса Емин Бесоолу в Общинския съвет на Павел баня пречи на развитието на общината, каза кмета на Павел баня Станимир Радевски в интервю за предаването "Преди всички".

От 16-и септември община Павел баня е без автобусен транспорт заради огромната субсидия, която Общината плаща на фирма "Автобусни превози Павел баня" ООД на Иса Бесоолу, която обслужва общината от 2003-та година. Общинският съвет е констатирал, че тази година субсидията е нараснала драстично и е 240 000 лева, докато преди 10 години е била 130 000 лева.

Бесоолу е монополът. Той е "октоподът" в местната община, навсякъде е пуснал пипала
, посочи кметът и добави: Трудно ни е да защитаваме интересите на хората в общината. Имаме срокове, които пропускаме. Плащаме на фирми с лихви по 5000-6000 лева. Трябва да му се молиш на Бесоолу да направят актуализация на бюджета.

Кметът на Павел баня посочи имената на Иса Бесоолу, Атанас Пъдев и Радостин Миланов-първият съветник от ДПС, другите двама-от БСП, които предопределят решенията на Общинския съвет. Заседанията на председателският съвет пък най-често се провеждали в бензиностанцията на Иса Бесоолу. Въпреки, че има влязла в сила присъда с тригодишен изпитателен срок, Бесоолу продължава да бъде съветник, тъй като общинската избирателна комисия отказва да прекрати мандата му. И никой не е в състояние, твърди Радевски, да приложи закона, тъй като, по думите му полиция, прокуратура и останалите компетентни органи били в топла връзка с общинския съветник от ДПС: Има подаден сигнали през години. Той е осъден, но какво от това.

Законът в общината се потъпква непрекъснато от няколко общински съветника, които определят дневния ред и на заседанията на местния парламент. Последното заседание вчера е било изнесено в скъп СПА хотел във Велинград, без съгласието на кмета. Председателката на съвета – Христина Петрова изпратила писмо на Радевски, че допълнително ще му съобщи хотела и часа за провеждането на заседанието от съображения за сигурност. И до този момент никой в кметската администрация не знае дали подобно заседание се е състояло.  По отношение на изнесените семинари на Общинския съвет в скъпи СПА центрове, кметът отговори: В Хисаря общинските съветници караха нова година в четиризвезден хотел. Аз отказах да платя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна