Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 2 млрд долара ще трябват на Непал, за да започне да се възстановява от земетресението

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Не по-малко от 2 млрд долара ще са необходими на Непал, за да започне възстановяването след опустошителното земетресение, съобщи финансовият министър на страната Рам Шаран Махат. В сумата, която все още е само прогнозна, са предвидени средства за възстановяването на жилищни домове, болници, административни сгради и исторически паметници.

Опустошителното земетресение от миналата събота, е на път да провали земеделския сектор в Непал, предупредиха експерти на световната организация по прехраната към ООН. Нейни представители, както и експерти от ЕС са в страната, за да се запознаят на място с обстановката след труса. Като едни от най-спешните мерки специалистите посочват възстановяването на канализацията и разчистването на труповете на умрелите животни.

В дългосрочен план от помощ ще се нуждаят хората, които се занимават със селско стопанство и които представляват две трети от населението на страната.  Според Организацията по прехраната към ООН земетресението вероятно ще провали жътвата на пшеница тази година, тъй като голяма част от семената за посев са унищожени. Най-сериозната грижа на специалистите е хората да не пропуснат момента за засаждане на ориза, което трябва да стане през май. Ако това се случи, означава, че добивът на основната зърнена култура за непалците ще бъде нарушен до края на 2016 година.

По последни данни броят на загиналите при земетресението в Непал надвиши 6 200, а ранените са 14 хиляди. Осем милиона жители на страната са засегнати от катастрофата,  милион и 700 хиляди са деца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна