Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23 хиляди доброволци работят в подкрепа на оцелелите от труса в Непал

| обновено на 02.05.15 в 10:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Властите в Непал обявиха, че не очакват да открият още оцелели от катастрофалното земетресение преди седмица, съобщи Франс прес.

До момента е потвърдена гибелта на повече от 6 600 души, а пострадалите са повече от 14 000. В неизвестност остават хиляди хора, в това число и около хиляда граждани на Европейския съюз.

23 хиляди доброволци работят в подкрепа на оцелелите от труса, каза за "Хоризонт" Салейндра Тапа от Непалския червен кръст.:

В момента се борим с много предизвикателства. Над 500 хиляди души са загубили домовете си и всеки от тях очаква помощ от нас. Много трудно е да достигнем до всички нуждаещи се. Имаме ограничени запаси от материали, някои от които трябва да бъдат раздадени на по-късен етап. Много засегнати очакват, че те единствено трябва да получат подкрепа. Например, ако преценим, че дадена група от хора имат нужда от брезенти и одеяла, техни съседи настояват, че и те имат нужда от същото. Трудно е да убедим хората, че има приоритети на нуждаещите се и най-тежко засегнатите имат предимство.

Над 2,8 милиона души, или 10 процента от населението на Непал, са напуснали домовете си след разрушителното земетресение миналата събота и продължават да са на палатки или в други временни жилища, съобщава японският вестник "Йомиури", цитиран от ТАСС.

В последните дни ситуацията е започнала да се променя и въпреки страховете от нови трусове мнозина се прибират по домовете си. В столицата Катманду вече работят голяма част от магазините, от банкоматите може да се теглят пари. Остават затворени офисите на компаниите, училищата и други учреждения.

Разпределянето на хуманитарната помощ е затруднено поради изключителна натовареност на единственото международно летище в Катманду. За да помогнат в управлението на купищата хуманитарни доставки от цял свят в Непал, започват да пристигат и американски военни самолети със стотина морски пехотинци и тежко оборудване. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна