Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Диана Инджова: Прехвърлянето на ТЕЛК комисиите към ЛКК няма да реши проблема с корупцията

Снимка: БГНЕС

Хората с увреждания ще протестират утре 5-и май, в рамките на инициативата на Европейската мрежа за независим живот, която се отбелязва от 1992 г. насам. Няколко националнопредставителни организации у нас също ще изразят недоволството си. Хората с увреждания ще настояват за промяна в ТЕЛК системата.

Една от организациите, които ще протестират на 5-и май, е Центърът за психологически изследвания. Нейният председател д-р Диана Инджова каза в предаването "Преди всички", че хората с увреждания у нас са 562 хиляди, което в процентно отношение е много по-малко от останалите страни в Европейския съюз.

Д-р Инджова коментира, че проблемът с корупцията в социалната система няма да се реши с прехвърлянето на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) към Лекарските консултативни комисии (ЛКК):

Такъв експеримент е правен в Холандия. В държави, които не са толкова демократични, като България, където корупцията е с по-висок индекс, е нормално да имаш централизация. Когато ти я децентрализираш, като в Холандия, ти фалираш някой стълб от системата на пенсионното осигуряване. Явно това е някаква много дълбока цел и всички ние се замисляме за това.

Когато имаш 70 ТЕЛК-а, ти много лесно можеш да ги контролираш, смята д-р Инджова:

Преди две години беше направена информационна система на ТЕЛК с европейски средства, която може да позволи навсякъде – и в НЗОК, и в Министерството на финансите, и в Министерството на труда и социалната политика да провериш един човек кога е боледувал преди години, имал ли е подобни симптоми. И изведнъж как се е оказало, че той има някакво увреждане. Проблемът е, че тази система никой не иска да я свърже с останалите звена, което говори, че там някъде някой явно е много доволен от това да се правят повече изследвания, да се дават повече пари и може би никой да не знае, че парите не са кой знае колко. Хората с увреждани са под закрила и ако кажем, че те са фалшиви, това е най-лесното, за да можем да закрием някакви разходи за тях.

Според председателя на Центъра за психологически изследвания хората с увреждания у нас са подложени на сериозно гонение. Тя каза още, че има много хора, които имат увреждане, но не са регистрирани никъде в системата и не ползват социални помощи за това:

Има голям процент хора, които не отиват да си вземат ТЕЛК решението, защото унижението е огромно. Те отиват и там им казват: "Я, стани от тази количка и не се прави на ударен, защото ние вярваме, че ти можеш да ходиш".

Цялото интервю с д-р Диана Инджова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна