Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емил Ботев: Да се говори за 2 сантиметра и нещо пропадане на Еверест е не съвсем коректно

Промени на релефа в Непал задължително ще се случват. Те вече са се случили и са отчетени от някои наблюдатели, най-вече благодарение на данните от европейския спътник, преминал над района на Хималаите 4-5 дни след земетресението над района. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" проф. Емил Ботев, ръководител на Департамент "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН по повод информациите, че земетресението в Непал е предизвикало снижаване на връх Еверест:

Да се говори за 2 сантиметра и нещо пропадане на Еверест е не съвсем коректно, тъй като това, горе-долу, е точността на метода. Моето мнение е, че предстоят тепърва допълнителна обработка на данните и съгласуване с други методи, не само такива интерферентни и с използване на спътникови данни. Въпросът е труден, но задължително такива промени съществуват. Доказано е, че с цели 3 метра е придвижен на юг целият предхималайски масив, заедно с Хималаите, при това "възсядане" върху индийската плоча, където е равнината на Ганг... Няма как в релефа в последвщите планински вериги на Хималаите да не са настъпили изменения.

Ботев заяви, че приема за достоверни информациите за издигане на в. Анапурна. Той коментира и новината за изместване на земната ос:

Това изменение води само до микросекунди увеличение на скоростта на Земята и много малка част от един градус от ъгъла оста на въртене. Тази ос на въртене сама по себе си участва в такива периодични изменения с по-голяма стойност – с близо градус и повече от градус изменение, които се наричат "нотационни" или "прецесионни".

Интервюто на Даниела Якова с проф. Емил Ботев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна