Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Георгиева: Парите по ОП "Околна среда" не са замразени, плаща се редовно

Парите по ОП "Околна среда" не са замразени. Напротив, извършват се редовни плащания. Тиражираната днес информация не е вярна.
 

Средствата, които България до този момент е разплатила по ОП "Околна среда", съгласно правилата на Комисията, към настоящия момент са възстановени. Не ни се дължат повече средства и парите по ОП "Околна среда" не са замразени.

Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Яна Георгиева – ръководител на управляващия орган към Оперативна програма "Околна среда" към МОСВ.

С последния транш от ЕК, който сме получили в края на април, сме получили всички средства, които са били заявени от нашата страна – 995 милиона евро. Това включва и 6-те транша, които получихме след възстановяването на средствата през ноември 2014-а г.  До края на 2014-а г. сме получили от Комисията, възстановени са ни близо 440 млн. лв. Последният транш е от още 557 милиона.

От началото на годината от МОСВ не са заявявани средства за възстановяване, додопълни Георгиева, която е категорична, че забавяне няма:

Първият ни сертификат ще бъде подаден към Национален фонд на 11-и май. Ще подадем сертификат за 170 милиона за периода от януари до април.

В края на годината изтича срокът за допустимост на разходите по старата оперативна програма. Има „компоненти от проекти“, които имат проблеми, допълни Георгиева:

Това са тежки инфраструктурни проблеми, свързани са със сериозни изкопни работи, с натъкване на археологически разкопки, с проводи, които не са нанесени на кадастралните карти, но това са проблеми, които нашите строители и изобщо целият бранш много добре знаят как да преодоляват. Така че нямаме съмнение, че проектите ще бъдат изпълнени.

Повечето проекти са в много напреднал стадий, сподели Георгиева, която изрази увереност, че няма да останат неизпълнени проекти.

В новата оперативна програма 2014 -2020-а година основен акцент ще са водите, биоразнообразието и рециклирането на отпадъците, каза Георгиева. Има и две нови оси, които касаят качеството на атмосферния въздух и ограничаване на риска от наводнения и свлачища.

Категорично е искането от страна на Комисията бенефициент на средствата да бъдат ВиК операторите, а не общините. ВиК операторът е този, който събира средствата от гражданите за ползването на услугата: „доставка и отвеждане на замърсените води“. Бизнес логиката е, че те би трябвало да бъдат бенефициент, защото, знаете, при тези проекти се осигурява и собствено финансиране, каза Георгиева в коментар за средствата, предвидени за ВиК сектора.

Интервюто на Емилия Антова с Яна Георгиева можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна