Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлияна Методиева: Ромите във "Факултета" са изтощени от безобразията на един "барон"

Снимка: БГНЕС

Напрежението в ромските квартали се покачва. Доказателство за това е случилото се в събота във „Факултета“, когато по време на скандал между две ромски фамилии беше прострелян синът на Кирил Кирилов-Японеца. Този инцидент свидетелства за стари напрежения и изтощаване на ромските жители в квартала от безобразията на един "барон“ и мафиотските кръгове около него. Това каза за “Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ правозащитникът Юлияна Методиева, която е и главен редактор на сайта "Маргиналия.


Според нея това трябва да събужда състрадание у нас, защото ромите са изморени от непрекъснатите набези, изнудването да си мълчат за едно или друго нещо и допълни: Антиромският протест в градинката на Народното събрание беше опит да се организират едни хора на расистка основа като изведат ромите като виновници за определени процеси, които от 2008-а година имат устойчиво място в нашето говорене. Един от лозунгите на протеста беше предложението да се носи оръжие за самоотбрана. Това е опасно, защото човекът, който иска да отбранява своята собственост, лесно може да поеме пътя към стрелбата, особено в сложната расистка среда. Гетото създава престъпност.

Тази ситуация я наблюдаваме от десетилетия. Това са проблеми, които вълнуват всички страни. Огромна е отговорността на политиците и журналистите, за да не се повишава градусът на напрежението. Изгрява се лесно на гърба на етническото противопоставяне. Много лесно изглежда така да се издигнеш политически. Това коментира журналистът от в. "Сега“ Бойко Ламбовски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна