Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Мангъров: Около 130 души у нас страдат от рядкото заболяване пулмоналната хипертония

Снимка: www.umbalpleven.com

Около 130 души у нас страдат от рядкото заболяване пулмоналната хипертония. 7 от тях чакат за трансплантация на бял дроб. За да привлекат вниманието върху проблемите, пред които са изправени, във вторник пациенти с това заболяване откриха изложба от кампанията „Сини устни“. Снимки на популярни личности със символично оцветени в синьо устни са разположени в градинката „Кристал“ в София. Това каза за „Хоризонт“ председателят на Асоциация пулмоналната хипертония Тодор Мангъров и допълни:


В началото на месец ноември стартирахме кампания „Сини устни“ за повишаване на информираността за заболяването. Посиняването на устните и ноктите е един от симптомите на заболяването. Останалите симптоми са лесна изморяемост и невъзможност да се извършват елементарни физически действия. Ранната диагностика е основният проблем при редките заболявания. Пациент, рано диагностициран, води до по-добро качество на живота на пациента. Статистиката показва, че в България белодробната хипертония се диагностицира година по-късно отколкото е тенденцията в развитите в медицинско отношение държави.

Пациентите получават поддържаща терапия от страна на държавата в размер на около 7 хил. лева, обясни Мангъров: Съществува и поддържаща терапия с интервенозен медикамент, който е на стойност около 20 хил. евро на месец. За съжаление, този медикамент не е на разположение на пациентите в България, но може да се получи в най-близката държава, която го предлага. Това са Гърция и Австрия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна